Volvo 480 Center

Hur fungerar bromsoket på 480/460???
Written by: KaliZ 2005-10-11
Average Rating: not rated !


Tjenare!

Var och besiktade en 460 -95 igår och samlade ihop 4 poäng. Bland annat så klankade han ner på "Parkeringsbroms, bromsverkan otillräcklig". Snubblade över detta forumet då jag sökte svar på mina frågor och hoppas nu ni kan hjälpa mig.

Bromsen är ju den samma på 480/460:n med skivor bak.

Jag har tidigare varit på och justerat handbromsen på oket vilket inte verkar vara korrekt nu när jag kikat runt lite. Men nu till saken.

Den hära hävarmen som sitter på oket. Den går inte tillbaka så mycket på den sidan som hade sämst bromsverkan. Dvs den sidan jag fiblat mest med justeringen på. Beror detta på just det faktum att justeringen i oket är kajko? Eller är det så att vajern kärvar? Eller är oket helt enkelt kass? Handbromsen går lätt ända tills den ska låsa hjulen.

Hur funkar det egentligen? Skruvar jag på justerskruven så är det lite svagt motstånd i skruven, men inte mycket. Är detta ett tecken på att oket fungerar som det ska..dvs inget ok-byte?

Sedan en annan sak. En riktig n00b fråga...men ska bromsoken bak vara flytande? Det är de inte nu iaf. Har detta med att göra att jag varit på justerskruvarna?

Vad rekomenderar ni att jag gör?

Tryck tillbaka kolven och nollställ justeringen i oket...och därefter justera enbart på T-korset mitt under bilen...??? Kommer det att hjälpa mig att få en fin fin handbroms igen.

Om det är till någon hjälp i felsökandet. Så är det omöjligt att dra handbromsen högre än andra knäppet. Det är liksom helstopp i spaken. Beror även detta på min knäppa justering som jag troligtvis gjort i oket? Skivorna i sig är blanka/släta och fina. Inga dö-körda bromsar här inte.

Mycket frågor. Hoppas ni kan hjälpa mig!!! Får snart körförbud på eländet ju. =(

Tack på förhand.

//KaliZavatar comment  2005-10-15   Ortovox
Hmmm det är sent på kvällen men jag ska försöka hjälpa.
Jag brukar själv alltid få spänna handbromsen inför besiktningen varje år. [:flirt:]

Först och främst så måste du fixa så att hävarmen går tillbaka ordentligt annars lär justeringen bli fel, hur mycket fattas det från att den går tillbaka helt?
Jag har själv haft problem med att det ena okets hävarm inte gått tillbaka helt, för mig fattades det nog 2-3mm. Det va en dålig damask över vajerfästet som hade gjort att det kommit in skit. Jag bytte damasken, rengjorde och smörjde upp vajern och hävarmsleden så blev allt bättre.

Själva fjädern till hävarmen kan va för svag och så finns ju möjligheten att du har spännt bromsvajern för hårt så hävarmen inte kan gå tillbaka helt. Om vajrarna till oken är väldigt olika långa så skulle även detta kunna strula men jag tror inte detta är fallet.

Så här hade jag gjort, testa först så att du kan dra tillbaka hävarmen manuellt för hand och passa då på att kolla fjädern, damasken och rengör/smörj.
Kan du inte få tillbaka hävarmen för hand så måste det va den som kärvar eller så är vajern för spänd. Troligen är det själva armen som kärvar och då är det bara till att försöka rengöra leden och smörja upp den. Lyckas man inte att få hävarmen till att gå tillbaka efter detta så får man nog satsa på nytt eller renovera oket.

Om du nu får hävarmen till att gå fint ända tillbaka för hand och allt är uppsmörjt men armen orkar inte tillbaka inte av enbart fjäderns styrka så är den troligen för svag och behöver bytas.

Testa detta först med hävarmen så kan säkert jag eller andra hjälpa dig vidare sen.

mvh Jonas

Hoppas min beskrivning är förstålig fast jag halvsover när jag skriver detta [:flirt:].